Jedłodzielnie w Polsce – lodówki i szafki z darmową żywnością

Wiktoria Wiszniewska
Warszawa | 13 czerwca 2022
Komentarze 0
Jadłodzielnie z jedzeniem dla osób potrzebujących

Jadłodzielnie to ogólnodostępne specjalnie oznakowane lodówki i szafki, z których korzystać może każdy. Można tam zostawić niepotrzebne jedzenie, jak również wziąć dla siebie to, co zostawili inni. Do dyspozycji mamy wszystkie dostępne w lodówkach produkty.

Pomysł na takie lodówki zrodził się w 2016 roku z inicjatywy społeczności Foodsharing Warszawa jako sposób na rozwiązanie problemu brakującego jedzenia. W Polsce co roku na śmietnik trafia ok. 9 mln ton żywności, z czego aż 2 mln bezpośrednio z domów. Dlatego pomysł dzielenia się jedzeniem z innymi jest dobrym, częściowym rozwiązaniem tego problemu.

Jak skorzystać z pomocy?

Idea Jadłodzielni jest prosta. Do oznaczonego punktu można przywieźć i zostawić dowolne jedzenie lub też wziąć, co tylko się chce. Wyjątkiem są jednak produkty zawierające surowe jaja, mięso oraz niepasteryzowane mleko. Zabronione jest również wnoszenie alkoholu. Na opakowaniu powinna znajdować się informacja o dacie ważności lub dacie produkcji (w przypadku domowych konserw i posiłków). Część Jadłodzielni zamiast lodówek udostępnia szafki, więc niektóre potrawy nie będą odpowiednie do tego typu punktów, zwłaszcza w upalne dni. Żywność, którą zostawiasz, może być przeterminowana, ale nie może być zepsuta lub posiadać uszkodzonego opakowania.

O porządek i czystość w takich punktach dbają wyznaczeni opiekunowie, a także sami użytkownicy.

Jaką żywność można wnosić po upływie daty ważności?

Producenci żywności są zobowiązani do informowania konsumentów o dacie ważności danego produktu. Jeśli na opakowaniu jest napisane „należy spożyć przed…”, oznacza to, że jeśli żywność będzie przechowywana prawidłowo, zachowa swój smak i jakość do upływu daty ważności (dzień, miesiąc lub rok). Dzięki temu jedzenie, którego termin przydatności do spożycia upłynął nawet miesiąc wcześniej, będzie nadal zdatne do zjedzenia, nie zagrażając naszemu zdrowiu. Drugi termin, który często widzimy na opakowaniach, to „należy spożyć do…”. Oznacza on, że po upływie określonej daty produkt nie może być spożywany. Gdy producent podaje „należy spożyć w ciągu … dni od daty otwarcia”, wówczas taki produkt musimy zjeść w określonym czasie od jego otworzenia.

Po upływie terminu ważności możesz spożywać następujące produkty:

– rośliny strączkowe (groch, soczewica, ciecierzyca i fasola nadają się do późnego spożycia, jeśli produkty te są przechowywane w suchym, ciemnym miejscu i szczelnie zamknięte),

– konserwy (groszek, kukurydza, fasola, jeśli są szczelnie zamknięte i przechowywane w chłodnym miejscu. Należy jednak uważać, aby słoik nie zardzewiał),

– ser, śmietana, jogurt, kefir,

– miód,

– sól, cukier,

– kawa herbata,

– makarony, kasze, ryż, mąka, kakao,

– suszone warzywa i owoce, nasiona.

Zobacz też: Nowa usługa sieci sklepów Żabka - uzupełnianie kart bankowych przy kasie

Mapę, gdzie można znaleźć Jadłodzielnie w Twoim mieście, znajdziesz tutaj.

Komentarze 0
Polecane
Najnowsze
Popularne

Możliwość komentowania została wyłączona.